Friday, 11 August 2017

WE ALL GO A LITTLE MAD SOMETIME

Bismillahirahmanirahim,
Assalamualaikum wbt.


Aku anak perempuan tunggal, tapi anak sulung. Dari kecil lagi aku memang dapat apa yang aku nak. Tapi, syarat untuk dapat apa yang aku nak ialah mesti cemerlang dlm pelajaran. Masa sekolah rendah dulu, aku ni bukanlah bijak pun. Tapi taklah bo***. Aku pernah la minta henfon dekat abah aku sebab masa tu kawan kawan aku duk guna henfon. Duk dengar lagu. Masa tu duk famous lagu sayang sayang. Boleh kata classmate aku duk Bluetooth sana sini lagu tu. Sebagai seorang budak, aku pon tak terkecuali la nak henfon boleh Bluetooth mp3. Alhamdulillah abah aku belikan. Walaupun tak canggih mcm classmate aku, aku tetap bersyukur. Bukan mudah nak dapat beb.

Mak aku pulak garang. Tapi dia penyayang. Dia bukan ringan tangan maknanya tak kena sikit terus pukul. Tak. Dia lebih banyak bersuara. Dari kecik lagi aku diajar duduk dapur, belajar kenal sayur, halia lengkuas semua tu. Tengok cara goreng telur, tanak nasi (tak guna rice cooker) dan macam macam lagi. And mak aku sangat menjaga bab bab maruah ni. Dari kecik lagi aku tak boleh berseluar pendek atas dari lutut depan abah and adik beradik aku. Tak boleh berkembang.

Abah aku beri apa aku nak, makan pakai tiptop (tapi tak bermakna semua benda aku nak aku dapat cuma dari segi makan minum, pakaian penting abah aku akan utamakan). Cakap nak makan ais krim, abah aku keluar beli. Nak basikal, pun dia belikan. Dulu, aku tengok ada kawan yang mak pak dia buat birthday surprise.. ada kawan yang selalu holiday dlm dan luar Negara. Ada yang sangat aktif dengan politik, ngo semua tu. Rasa macam best sangat life diorang. Aku ada jugak bayangkan kalaula family aku pun camtu. Biasala berangan. Tapi, dalam aku duk mengelamun tu, aku sedar yang keluarga aku pun dah bahagia. Dah cukup serba serbi. Bila aku tengok kawan aku yg keluarga dia lagi susah, aku rasa aku bersyukur sgt dgn life aku. Biarpun takda sambut birthday tiap tiap tahun asalkan mak abah aku berdoa yang baik baik untuk aku, takda hadiah mahal, takda holiday every year, takda barang branded tapi hakikatnya keluarga aku dah cukup serba serbi. Itu yg aku pegang dari aku sekolah rendah lagi. Sebab abah dgn mak aku dah didik, pesan sejak kecik lagi jangan bandingkan kita dengan keluarga orang. Rezeki kita berbeza.

Bila aku dah semakin dewasa, aku tengok macam macam kat laman social ni. Lebih lebih lagi keluhan anak kepada mak ayah. Tak dapat henfon la, mak ayah tak bagi keluar la.. aku dulu buat perjanjian dengan abah aku. Dapat nombor 1-10 dalam kelas baru abah aku beli henfon. Kalau tak, jangan mimpilah. So aku usaha nak jadi pelajar top ten tu. Bukan senang senang dapat. Bab bab keluar rumah tak kira dgn kawan perempuan pun, pergaulan aku sangat dijaga dan aku sendiripun letakkan syarat agar tiada pergaulan bebas berlaku eventho dulu aku ada jugak duk gatal miang mesej mesej dgn kawan laki tp tu dulu hokay haha. Aku tahu ada ahli keluarga aku nampak aku mewah, tapi dorang hakikatnya tak tahu macam mana didikan sebenar mak abah aku. Macam mana aku dah cari duit sendiri sejak darjah 3 lagi. Semuanya usaha sendiri. Aku plan sendiri hal kewangan aku dan lain lain. Rasanya tak perlulah kata aku pemboros atau suka bazirkan duit mak abah aku. You don’t know what I did. Tak duduk serumah, boleh ah sembang kencang. HAHAHAH. Dekat uni ni macam macam bisnes aku buat. Jam 12 malam pun duk layan wasap cust lagi. Duit pt dapat tu pun berapa je boleh guna utk belanja makan. Selebihnya yuran.

Aku ada baca kat wechat, dia menyumpah bapak dia sebab bapak dia tak bagi dia keluar. Ada yang mengeluh macam macam lagi. Dengan kata lain, tak syukur. Kes guna duit ptptn nak beli iphone dan macam macam lagi. The point is, ramai gila komplen mak bapak tak kasi apa dorang nak. What the hell anak camni. Kau nak, usaha sendiri la. Duhh dah start nak emo dah ni.

Seriously, cuba kau duk muhasabah dulu wahai anak anak yang melenting bila mak bapak tak bagi apa korang nak..cuba korang bersyukur.

Kasih sayang mak bapak bukan berdasarkan beri apa yang kau nak, bukan atas sebab dia belikan kau iphone, bukan berdasarkan dia izinkan kau menggatal dengan jantan.

Tapi cuba kau teliti bila kau belajar, apa mak bapak kau buat? Kau nak buku, dorang belikan, kau susah nak ulang alik ke sekolah, mak bapak kau bergadai barang kemas semata nak belikan kau motor, kau takda duit kat asrama, mak bapak kau sanggup meminjam dari orang lain untuk beri dekat kau..tapi kau? Menggedik menggatal dengan jantan .. date sini date sana, kaki pukul, yang perempuan bertumbuk berebut jantan. Kau ingat jantan tu mampu sara kau? Manage diri sendiri pun fail, pelajaran level apa? Level sekolah menengah je baru. Kalau berebutkan jantan ada degree, diploma ke takpa la pulak ni dua dua duk sekolah lagi. I cant brain this.

Ni aku ceritakan apa yang aku dapat…macam mana sebenarnya kasih sayang mak bapak… bila aku takda duit masa kat sekolah dulu, bila call, terus abah aku masukkan duit. Dia baru je dapat bayaran, tapi duit tu terus beri aku. Adik aku takda duit, pukul 12 malam pun keluar lagi. Aku nak guna laptop buat kerja masa stpm dulu, abah aku terus pi beli. Aku ada interview masuk uni, mak aku masak sedap sedap (shes really happy then dia luahkan melalui masakan), berdoa agar takda pun rasa gementar..aku nak exam, sikit pun kerja rumah mak aku tak beri buat. Paling simple, wifi yang tak hidup ni pun abah aku pegi bayarkan bila aku dah balik cuti kat rumah. sebab dia tau aku guna. 

Cinta, kasih sayang, pengorbanan, bukanlah berdasarkan apa kau nak, kau dapat. Kau buat salah dekat kawan kau, kau terus kena pulau, kawan kau benci kau, aib kau kawan kawan kau goreng sampai hangit… kau hitam, kau gemuk, kau jerawat penuh muka, kau pemalas, kau pengotor…
Yang terima kau seadanya, seikhlasnya and tak pernah hilang kasih sayangnya ialah mak bapak kau. Bukan bf or gf kau ya. Bukan. Sahabat yang kau sayang kau puja tu pun, kau buat silap mesti dia dah was was dengan kau. Tapi mak bapak kau takkan buang kau. Kau buta ke nak menilai? Sejauhmana kasih sayang, perhatian, pengorbanan mak bapak buat dekat kau??? Kau bodoh atau kau jahil atau kau pura pura tak tahu atau tak nak ambik tahu selagi kau tak dapat apa yang kau nak???

I am sick with those people yang bodoh sangat nak menilai cinta dan kasih sayang mak ayah yang sebenar. Kalau kau pandang apa yang kau nak tu mak ayah kau beri tu ialah kasih sayang, kau silap. Hakikatnya, kasih sayang mereka ialah pengorbanan, keikhlasan, perhatian 24/7 sampai akhir nafas mereka.

Aku tak boleh hadam macam mana sikap remaja yang menilai mak bapak berdasarkan permintaan. Tak beri, menyumpah, maki mak bapak di laman sosial. Yes, mak bapak tak dapat baca tapi Allah boleh baca. Orang boleh tengok, boleh baca. Eh ko dik tak malu ke? Kalau adik aku ada gf macam ni, confirm aku suruh tinggalkan. Insaf dulu baru get back. Kalau aku ada bf macam ni, dia maki mak bapak dia sebab mak bapak dia tak belikan apa dia nak, confirm aku putus. Block sampai kiamat. Mak bapak dia pun dia buat macam alas kaki, ada hati nak respect mak abah aku. Haihhhh la.

Bila aku di uni ni, banyak benda yang aku sedar.
Kasih sayang mak abah ialah tersirat.
Kerisauan mereka ialah bukti cinta mereka.
Doa mereka ialah bukti kasih sayang mereka.
Kesedihan mereka ialah bukti perhatian mereka.
Ikat perut mereka ialah bukti pengorbanan mereka.
Kepenatan mereka ialah bukti kita ialah keutamaan mereka.

I can see how abah trying his utmost best to give me everything that I need, not what I want. I need money for studies, for food, for books, for house etc. I promise myself to do my best. I need to help my parents, my siblings. In my du’a, I would ask Allah to forgive my parents first, to save them, make them happy and more. They are my 1st list. I know am not a good daughter, sometimes I go a little mad, I do what I want…. I think they’re not understand me…
Actually im wrong. Im wrong.

Please my adik adik, whoever you are. Tolong nilai kasih sayang mak ayah dengan cara yang betul. Bukan based on keinginan semata mata.


Bye,
Layan weightlifting fairy kim bok joo jap.

Lots of love,
Cikgu Nadia.

CUTI BERBAKI TAK SAMPAI SEBULAN OMAIGOD!