Sunday, 5 June 2016

AS A DAUGHTER...

Assalamualaikum!

Salam Ramadhan.

Malam ni cuma nak share tentang perilaku seorang anak perempuan. Siapa pun kita, pastinya kita membesar depan mak ayah, for those yang sempat rasa membesar depan mak ayah, itu satu nikmat. Anugerah Allah kasi kat kita. Alhamdulillah!

Aku anak perempuan tunggal. Yang lain semuanya lelaki. Hidup umpama pincess giterr kat rumah. Haha. Tapi my mom jenis yang sangat jaga adab dan akhlak. Sejak kecik my mom akan pesan macam-macam. Sebab apa?

Sebab awak tu anak perempuan.

First, pakaian. Pakaian kita depan ayah dan adik beradik lelaki. Walaupun masa tu masih kecil, taktahu apa apa, tak belajar selok belok aurat apa semua, tapi my mom selalu pesan, lepas mandi make sure tutup seluruh badan. Jangan tonjolkan tubuh depan ayah or adik beradik. Walaupun tak baligh lagi dan baru darjah 1 2 gitu, tapi my mom ajar rasa 'malu'. Bila tengok orang sekeliling aku yang tonjol tubuh depan ayah lepas mandi ke, nak mandi ke, aku pulak yang jadi malu. Terus tegur, 'Ishh jaga! Nanti ayah kau nampak tubuh kau'. Kalau pintu tak berkunci, terus aku kuncikan pintu.

Pernah aku pakai seluar pendek paras paha dalam rumah. Kebetulan ayah baru balik kerja. My mom cepat cepat tegur, 'Salin seluar tu. Seluar tu pendek sangat'. Aku pun lelaju salin seluar. Pakai seluar panjang. Masa tu muda lagi. Kalau dikira, puasa pun tak layak lagi. Hahaha mentang mentanglah esok pose! Tetapi, apa yang boleh aku highlightkan kat sini, sebab didikan my mom tu la, aku bawa sifat malu tu sampai sekarang. Bila pakai seluar pendek, walhal paras lutut sekalipun, ada rasa malu yang teramat. Rasa tak selesa. Seriously, ini yang membuat aku rasa selamat. Selamat dan selesa.

Kita sesama perempuan, terdedah tu okaylah. Depan mak, sepupu. Tapi depan ayah, sepupu lelaki even rapat gila pun kena jaga pakaian. Adab kita berpakaian. Bila kat dalam bilik, haaa ikut la kan nak pakai apa sekalipun. Singlet ke, seluar pendek paras paha ke.. sebab takde orang nampak.

And... kalau lah awak pakai baju yang lehernya saiz besor.. sampai boleh nampak benda tak patut, so jaga jaga. Kalau rasa leher baju tu ke bawah, terus naikkan ke atas. Tutup molek molek giterr deh deh? Nak selesa, pakai lah baju yang leher baju tu tak luas and besar..

Bila dah semakin tua ni... *i just 20 okay hahaha* aku dengan sendirinya boleh simpulkan kenapa my mom suruh jaga sangat pakaian depan orang lelaki ni tak kisah lah darah daging sendiri pun. Ada batas batas pakaian kita kena ikut, jaga dan amalkan. News hari ni..zaman laaa ni.. ayah rogol anak.. abang rogol adik, adik rogol kakak...sepupu rogol sepupu..atuk rogol cucu.. macam macam, sayang!

Yes, kita tahu ayah, abah, daddy, papa kita tu sangat baik. Berharga, caring, penyayang dan superb daddy lah..tapi.. tetap..kita sebagai anak perempuan kena jaga elok elok. Dan dalam Islam sendiri pun, ada adab berpakaian dalam keluarga kan? Haa see! Semuanya behikmah, sayang!

Nak dedah sana sini, depan mak kakak sepupu adik perempuan, go on. Tapi, depan adik beradik laki, jaga. Ya, ada kelonggarannya tapi tetap kena jaga. Duduk depan tv contohnya, kalau pakai kain batik tu..make sure jangan dok terkangkang sesuka hati.. kalau kain terselak, terdedah paha ke, terus betulkan.

Arachii?

Dulu ada classmate ni.. laki.. dorang berdua ni besprengg giter. Si A ni ada cerita..masa tu tengah sembang. Tak tau la lagumana dia boleh terkeluaq pasal aurat perempuan. Dia story..masa tu si A ni pergi rumah Si B... Si B ada kakak. Cantik orangnya. Masa tu kakak si B ni baru lepas mandi. Pakainya just tuala sahaja selepas mandi tu. So Si A ni pun confirmlah nampak kan? Kan?

Jadi? Nampak tak kat situ? Heheheh.

Bila kita dah terbiasa dedah, kita takkan rasa malu depan orang hatta tu kawan adik kita. Adik kita tu, walau muda sekalipun, dia lelaki. Kawannya juga lelaki. Lelaki ni BERNAFSU. Kita perempuan pun ada nafsu apatah lagi lelaki.

Jadi, tak ke malu? Malu sangat sayang sebab lelaki nampak seorang gadis berkembangggg selepas mandi walhal depan ayah dan adik beradik kita sendiri pun kita kena tutup ☺

Pentingnya didik rasa MALU dalam diri setiap wanita.
Copp. Bukan wanita sahaja. Tapi, lelaki jugak.

Sebab tulah.

Perempuan kena jaga diri, tutup aurat.
Lelaki, kena tundukkan pandangan.

Bermula dari rumah, didik rasa malu tu.

As a daughter...

Jaga maruahmu!
Jangan tonjolkan..

Adik adik or bang bang kita kat rumah tu.. kalau kat rumah dia dah terdedah dengan 'keseksian' anak dara... lama lama bahaya. Jadi, kita didik diri kita dan dalam masa yang sama kita mendidik adik adik atau bang bang kite jugak. Dorang tak terdedah dan menjaga dan sekaligus menghormati maruah perempuan dan kita pun insyaAllah...selamat...

Just my 2 centttttttt.

Selamat Malam!

By Blvckrossee.